Tentokrát jsme si pro vás připravili zajímavé tipy na potraviny, které by neměly chybět ve vašem košíku v supermarketu. Každá jednotlivá potravina, kterou vám sem napíšeme je něčím vzácná a blahodárná. Takže když dáte na nás, určitě tím prospějete nejen svému tělu, ale i svému zdraví!
1. Kysané zelí – celkově zvyšuje obranyschopnost organismu. Především je blahodárné na obsah
vitamínu A,B,K,E,C, kyselinu listovou, železo, vápník a selen. Aktivuje funkci trávicího ústrojí a urychluje odvádění škodlivých
látek ve střevě, tím pádem je to výborný kartáč pro střeva.
2. Indické koření – Jedná se o velmi prospěšné dochucení pokrmů. Má zahřívací účinky, čímž
napomáhá k rychlejšímu trávení a snadnému zpracovaní. Zabraňuje plynatosti, zadržování vody a stimuluje celý trávicí systém.
Patří sem především (zázvor, kurkuma, kari, hřebíček, koriandr, anýz, fenykl, římský kmín, skořice, badyán, muškátový oříšek,
máta, bobkový list, nové koření, pískavice)
3. Červená řepa – jedná se o velmi silně antioxidační zeleninu, která obsahuje vápník, hořčík, železo, sodík, draslík a vitamíny B,C,A.
Obsažené pektiny napomáhají k lepšímu trávení, čímž dochází k dokonalému pročištění střev. Nejlepší účinky má řepa v syrovém stavu. Doporučujeme minimálně 1x týdně řepu do jídelníčku zařadit.
4. Skořice – Významný zdroj antioxidantů, který pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Podporuje zažívání a vytváří pocit
nasycenosti po delší dobu. Obsahuje vysoké množství antioxidantů podporující trávení.
5. Řecký jogurt – obsahuje 2x více bílkovin, než klasický jogurt – díky tomu zažene hlad na delší dobu. Má vyšší obsah bílkovin.
Především platí, že čím více bílkoviny v jogurtu tím více na sebe váže vápník, proto vysoce bílkovinové jogurty obsahují
největší množství vápníku.
6. Chilli – vzhledem ke své pálivosti pomáhají zrychlovat spalování a pomáhají k lepšímu trávení. Obsažený kapsaicin napomáhá
snižovat chutě k jídlu a potlačuje pocity hladu.
7. Rajčata – neobsahují žádný tuk. Díky vysokému podílu vody a chromu pomáhají udržovat stálou hladinu cukru v krvi. Pomáhají
rozpouštět tuky a povzbuzují látkovou výměnu.
8. Lahůdkové droždí – skládá se z 50 % z bílkoviny. Jedná se o velmi výživnou surovinu plnou vitamínů (zejména vitamínu B) a
chromu, který napomáhá snižovat chutě na sladké, má výborný vliv na funkci trávicího ústrojí a napomáhá ke stále hladině
cukru v těle. Ovšem stále se jedná o velmi energeticky bohatou potravinu.
9. Chia semínka – vzhledem k vysokému obsahu omega 3 nenasycených mastných kyselin, vitamínů, vlákniny a bílkoviny
potlačují chuť k jídlu. Dále podporují produkci glukagonu, který pomáhá spalovat tuky, ale pořád se jedná o významný zdroj tuku,
proto to s chia semínky nijak nepřehánějte. Pravidelná konzumace přispívá k pravidelné stolici, pomáhá zrychlovat metabolismus
a spalovat tuk usazený v břišní části těla.
10. Teplá kaše – vysoký zdroj vlákniny. Teplá snídaně přispívá k vyššímu pocitu nasycení po celé dopoledne. Díky nabobtnání
cereálií vařením přispívá kaše k šetrnějšímu nasycení. Především teplá snídaně pomáhá tělo zahřát po noci, kdy odpočívalo a
tím lépe nastartuje metabolismus po spánku. Kaše doporučujeme připravovat z čistých vloček, které si pro lepší konzistenci můžete doma v robotu pomixovat. Určitě byste si neměli kupovat žádné polotovary, ochucované vločky, apod. Na zalití kaše doporučujeme kokosové/mandlové/ovesné mléko či jakékoliv jiné ořechové (kešu, para, slunečnicové)
11. Kustovnice čínská ( goji ) – Jedná se o silný antioxidant plný významných aminokyselin. Obsahuje vysoký podíl zinku, železa, selenu, fosforu, vitamínů E, B a především má vysoký podíl vitamínu C. Recept z kustovnicí doporučujeme zařazovat alespoň 2 krát týdně.